Samla energi

Energi är nödvändigt när du tränar och tävlar.samla energi

Varje person är unik och har sina egna sätt att samla energi. Viss energi är biologisk, eller säg nutristisk, och måste såklart inmundigas.  Inom den fysiska delen ser vi på kroppen, träningsform, musklernas vila, återhämtning och laddning av energi i celler. Annan energi handlar mer om hur du psykiskt hanterar tankar och laddar inför prestation.

Hur du äter

Det finns flera skolor inom ”äta rätt för träning och tävling”. De flesta forskare är ense om att de för människorna essentiella näringsämnena är:

  • proteiner
  • fett
  • vitaminer och mineraler

Utöver dessa behöver de flesta människor även kolhydrater.

När du studerar olika teorier och tips om vad och hur du ska äta är det bra att stämma av med livsmedelsverket.

Hur du tränar och tävlar

Inom träning och tävling är det viktigt att hitta sin egen modell för träning och återhämtning. Träningsvariation kombinerat med fokus på att träna rätt saker är en aspekt att alltid ha i minnet. Och tävlingarna med bra resultat ger energikickar och inspiration till att fortsätta med träningen.

Utvecklingen inom träning/tävling går snabbt. Viktiga rön som kommer efter sociala, kvalitativa och vetenskapliga studier boostas med datorkraft och simuleringmöjligheter såväl som forskning inom genetik.  Tidskriften Idrottsforskning är trevlig att läsa.

 

Hur du mentalt samlar dig

Mindfulness är ett populärt meditativt begrepp som handlar om förmågan att låta tanke och känsla flöda fritt samtidigt som du betraktar detta på ett objektivt sätt. Yoga och asiatiska kulturer har en central del i att välbefinnande kommer genom eftertanke, avslappning och personlig balans.

Natur och djur hjälper ofta oss att hitta avslappning som ger kraft och energi.

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lämna ett svar